Knipvoeg, knipvoegwerk - R. van Esch Gevelrestauratie
Er zijn tegenwoordig nog maar weinig vakmensen die weten hoe een knipvoeg oorspronkelijk gemaakt werd. Daarvoor is kennis van de gereedschappen en de materialen, zoals die vroeger ook gebruikt werden, onontbeerlijk.Er werd gemetseld met een kalkmortel, in plaats van een cementmortel die in de hedendaagse bouw wordt toegepast. Met een kalkmortel kon er veel "dunner gemetseld worden, waardoor de stenen soms bijna koud op elkaar liggen. Vaak was er niet eens ruimte voor een fatsoenlijke voeg. Hierdoor moest de voeg wel op de steen gelegd worden. Om het geheel mooi recht en strak te krijgen, werd de voeg gesneden of geknipt.
Doordat R. van Esch Gevelrestauratie al jarenlang continu werkt aan oude, meestal monumentale gebouwen, waarbij vaak knipvoegwerk wordt gerestaureerd, zijn wij in staat om het voegwerk aan te passen aan het oude bestaande voegwerk. De knipvoeg moet in harmonie zijn met het metselwerk. Het voegwerk is altijd ondergeschikt aan het metselwerk, dus het voegwerk mag qua kleur en structuur nooit overheersen!
De juiste materialen
Belangrijk is om het knipvoegwerk aan te brengen met de juiste materialen. Deze materialen zijn afhankelijk van de steensoort, de ondergrond, de bouwperiode en de regio.Er kan dus niet zomaar voor elke gevel een standaard mortel gebruikt worden. Door de ervaring die R. van Esch Gevelrestauratie heeft, zijn wij in staat om voor elke gevel de juiste mortel te maken voor een strakke knipvoeg.
Neem een kijkje in het foto-album voor enkele aansprekende projecten waar wij werkzaam zijn geweest, of neem contact op voor een vrijblijvende afspraak.