R. van Esch Gevelrestauratie - Restauratieproject

Totale gevelrestauratie, beschreven van A tot Z, van het voormalig tolwachtershuis te Helvoirt.




Aan de Oude Rijksweg 4 te Helvoirt troffen we een mooi arbeidershuisje aan, gebouwd omstreeks 1825.
Het dak en de binnenzijde van het huis waren door de huidige eigenaren al in een eerder stadium totaal vernieuwd zonder daarbij het historisch karakter van de woning uit het oog te verliezen.
En nu was de buitenkant aan de beurt....en dit bleek na een grondige inspectie zeer noodzakelijk.
 




Er was namelijk bij een eerdere restauratie gekozen voor een veel te harde cementvoeg, waardoor er in de loop der jaren enorm veel schade is ontstaan aan het originele metselwerk.
Tevens is de voeg op de verkeerde manier aangebracht. Het oude voegwerk is maar minimaal verwijderd, en daarna is er een dun laagje mortel over het oude voegwerk en over de stenen "gesmeerd".



 


Dit heeft als resultaat gehad, dat door de minimale hechting, het cementvoegwerk na bijvoorbeeld een vorstperiode is losgekomen en hierbij ook op diverse plaatsen schilfers van de steen heeft losgerukt.
Dit veroorzaakt onherstelbare schade aan het metselwerk!!

 



Een volgend probleem deed zich voor op plaatsen waar de cementvoeg wel voldoende massa had.
Door het veel te harde voegwerk werden de zachtere stenen als het ware kapotgedrukt door de spanningen die in de gevel ontstonden. Op veel plaatsen waren de stenen totaal verpulverd.

Dit heeft geresulteerd in het volgende plan van aanpak:


* Het oude voegwerk word met beleid zeer grondig verwijderd met als doel zo min mogelijk extra schade te veroorzaken aan het metselwerk. Ook wordt gezorgd voor voldoende diepte voor de nieuw aan te brengen snijvoeg.
Met zeer fijn pneumatisch gereedschap worden de voegen helemaal schoongehakt zodat er geen mortelresten meer aan
de
stenen blijven zitten voor een optimale hechting.

 





 


* Nadat het oude voegwerk verwijderd is, worden de gevels licht gereinigd onder regelbare druk. Het doel is om de voegen schoon te spoelen zonder de historische patinalaag van het metselwerk te  beschadigen.
Zodoende behouden de gevels hun oude uiterlijk.



* Hierna worden de kapotte stenen met speciale reparatiemortel gerepareerd of indien nodig vervangen.  De diverse stenen waarvan, door het cementvoegwerk, zeer dunne schilfers van de toplaag gesprongen zijn, worden bijgekleurd zodat de schade niet meer opvalt. De patinalaag wordt als het ware nagebootst door middel van speciale technieken.
Een aantal bouwsporen worden in overleg met de eigenaren intact gelaten, zodat de verschillende aanpassingen aan de woning die in de loop der jaren gebeurd zijn, na de restauratie ook nog zichtbaar zijn.
 





  * Aangezien de eigenaar in een verborgen hoekje op zolder een nog intact gebleven stuk origineel voegwerk had gevonden (Het huis was in eerste instantie 1/3 deel kleiner, zodat de oude buitengevel nu een binnenmuur is geworden), was de  keuze voor het nieuwe voegwerk zo gemaakt.
De nieuw aan te brengen snijvoeg moest qua uitvoering zoveel mogelijk lijken op de historische kalksnijvoeg. Dus na een aantal monsters waren de kleur en structuur van de nieuwe voeg vrijwel identiek aan het oude voegwerk:
Het woonhuis krijgt een iets terugliggende licht aangesneden voeg, zodat de gevels met kruisverband in ijsselformaat een rustig uiterlijk krijgen.
Het achterhuis met halfsteensverband in waalformaat krijgt een doorgestreken iets verdiepte voeg. Allebei de mortels zijn natuurlijk op kalkbasis.

 


Kortom, door goed overleg en met het juiste vakmanschap hebben we aan de wensen van de opdrachtgever weten te voldoen.
Met een eindresultaat dat weer klaar is voor een lange toekomst.....

Klik hier voor een gedetailleerde fotoreportage van het gehele project